21 Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα ποίησης
- Λεπτομέρειες
- Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016 19:28
- Γράφτηκε από τον/την Administrator
Η Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπ/σης Τρικάλων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Π/θμιας Εκπ/σης , θα διοργανώσουν, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 και ώρα 11 π.μ. στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Τρικάλων, εκδήλωση με θέμα «Πες το μ? ένα ποίημα», στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης και Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες μαθητών των σχολείων του νομού μας που θα απαγγείλουν δικά τους ποιήματα, στέλνοντας το μήνυμά τους και αναδεικνύοντας αξίες όπως η αλληλεγγύη, η ειρήνη και η κοινωνική δικαιοσύνη. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών στην ανθρωπιστική διάσταση του προσφυγικού ζητήματος. Στην δράση αυτή των μαθητών, εκτός από τα ποιήματα, θα ακουστούν και τραγούδια από την ορχήστρα μαθητών του Μουσικού Σχολείου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης από τους μαθητές, τους γονείς αλλά και τους πολίτες της πόλης μας, τα οποία θα δοθούν στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον Φρούριο.
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Δ.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΚΛΑ
Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης το 1998 από την Εταιρεία Συγγραφέων, επειδή είναι η ημέρα της Εαρινής Ισημερίας ? αρχή της Άνοιξης.
Η Εαρινή Ισημερία είναι η στιγμή που ισορροπεί το φως με το σκοτάδι, ένα σημείο σταθερό στον κύκλο του χρόνου, υπόμνηση του αιώνιου μέσα στο εφήμερο, του παντοτινού μέσα στο μεταβαλλόμενο: όπως ακριβώς είναι και η Ποίηση.
Tο 2001, η UNESCO, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων, πρέσβη Βασίλη Βασιλικού, υιοθέτησε την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης», αναθέτοντας μάλιστα στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό, την ίδια χρονιά. Την εκτέλεση της απόφασης υλοποίησε τότε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.
Η ποίηση, μία από τις δύο βασικές κατηγορίες του λόγου, του έμμετρου λόγου, έναντι του πεζού λόγου και του διαλόγου και κατ΄ επέκταση της Λογοτεχνίας, ήταν ανέκαθεν δύσκολο να οριστεί και γι? αυτό έχουν δοθεί διάφοροι ορισμοί ανά τους αιώνες. Σύμφωνα με τον σημαντικό Αργεντινό συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες, «Ποίηση είναι η έκφραση του ωραίου, διαμέσου λέξεων περίτεχνα υφασμένων μεταξύ τους».
Οι αρχαίοι Έλληνες ανέπτυξαν ιδιαίτερα την ποίηση και συγκεκριμένα το έπος, τη λυρική ποίηση και το δράμα ως ποιητικά είδη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν άνθισαν και άλλα είδη, όπως η βουκολική ποίηση. Αξιοσημείωτο είναι ότι πέντε από τις εννέα Μούσες ήταν προστάτιδες των διαφόρων ειδών της ποίησης.
Μαντινάδα : είδος δημοτικού, δεκαπεντασύλλαβου, και συνήθως ομοιοκατάληκτου, δίστιχου που τραγουδιέται κυρίως στην Kρήτη: Aυτοσχέδιες μαντινάδες.