Γενικά για την εκπαίδευση στην Καλαμπάκα

Η εκπαίδευση στην Καλαμπάκα έχει μακρά ιστορία. Ήδη από την περίοδο της Τουρκοκρατίας αναφέρεται πως λειτουργούσε Ελληνικό σχολείο όπου διδάσκουν απόφοιτοι της Ζωσιμαίας Σχολής.

Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους το 1881 λειτουργεί στην Καλαμπάκα 3τάξιο Ελληνικό σχολείο (Σχολαρχείο), όπου φοιτούν απόφοιτοι των δημοτικών σχολείων της περιοχής. Όσοι δε απόφοιτοι του Ελληνικού σχολείου επιθυμούν τη συνέχιση των σπουδών τους εγγράφονται στο 4τάξιο Γυμνάσιο Τρικάλων.

Το 1889 στο Ελληνικό σχολείο Καλαμπάκας φοιτούν 40 περίπου μαθητές και διδάσκονται όλα τα προβλεπόμενα μαθήματα. Ο αριθμός τους παρουσιάζει μια σταθερή σχεδόν αύξηση με τα χρόνια, ώστε να τετραπλασιασθεί κατά την Τρίτη δεκαετία του 20ου αι.

Το 1904 φοιτούν για πρώτη φορά μαθήτριες στην Α΄ τάξη του Σχολαρχείου.

Με τη μεταρρύθμιση του 1929 καταργείται το Ελληνικό σχολείο και ιδρύονται εξατάξια γυμνάσια. Όμως σε μικρές πόλεις, όπως η Καλαμπάκα, λειτουργούν, σύμφωνα με το νόμο, διτάξια Ημιγυμνάσια. Και τούτο μέχρι το 1936 οπότε λειτουργεί εξατάξιο πια γυμνάσιο στο κοινοτικό κατάστημα της κεντρικής τότε πλατείας (πλατεία Αγίου Βησσαρίωνος σήμερα).

Η κατοχή επηρέασε, όπως ήταν φυσικό, τη λειτουργία του γυμνασίου Καλαμπάκας, που μετά τον πόλεμο επανέρχεται σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς και στεγάζεται στην Κωνστάντιο σχολή ως το 1956, που μεταστεγάζεται στο νεόδμητο κτήριο της Πουλιάνας όπου λειτουργεί ως σήμερα. (Το κτήριο κατασκευάστηκε από δωρεές των Καλαμπακιωτών μεταναστών της Αμερικής.)


Το 1976, μετά από διάφορες μεταρρυθμίσεις , το εξαετές γυμνάσιο χωρίζεται σε δύο τριετείς κύκλους Γυμνασίου και Λυκείου. Σήμερα πια λειτουργεί ως Γενικό – Ενιαίο Λύκειο με περίπου 270 μαθητές και 38 καθηγητές όλων των ειδικοτήτων.

Το γυμνάσιο Καλαμπάκας σ’ όλη την πορεία του δηλώνει την παρουσία του στην κοινωνική ζωή της πόλης με ποικίλες εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις πατριωτικού κυρίως περιεχομένου ήδη από το 1920.

Το σχολείο έχει παράδοση πολύ καλής λειτουργίας, όπως καταδεικνύεται άλλωστε από τα πάντοτε υψηλά ποσοστά επιτυχόντων στις ανώτερες και ανώτατες σχολές, τις διακρίσεις των μαθητών και το πλήθος των επιστημόνων που διακρίνονται σε όλους τους τομείς.

Πλιάτσικας Δημήτρης
Φιλόλογος - Τέως Διευθυντής του Λυκείου Καλαμπάκα