Το Γενικό Λύκειο στο Λαύριο
- Λεπτομέρειες
- Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2014 16:43
- Γράφτηκε από τον/την Αρδανιώτης Χρήστος
Περιδιαβαίνοντας τα Μονοπάτια της Λαυρεωτικής
Το ΓΕΛ Καλαμπάκας στο Λαύριο
Η ιστορία της περιοχής της Λαυρεωτικής και η σημαντική βιομηχανική παράδοση της ήταν το κίνητρο για την υλοποίηση σχετικού προγράμματος από το ΓΕΛ Καλαμπάκας και το 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων.
Μετά από έγκριση του σχετικού Γραφείου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Συλλόγων διδασκόντων στις 8-9 και 10 Μαρτίου οι μαθητές των δύο σχολείων βρέθηκαν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Λαυρίου ,στην χερσόνησο της αρχαίας Λαυρεωτικής στο ΝΑ άκρο της Αττικής .
Το ΚΠΕ Λαυρίου εγκατεστημένο σε νεοκλασικό κτίριο των εγκαταστάσεων του βιομηχανικού συγκροτήματος Λαυρίου (250 στρέμματα με 41 κτιριακές μονάδες κτισμένες την περίοδο 1875-1940) δεν παρείχαν μόνο δωρεάν διατροφή και διαμονή στους 26 μαθητές και 4 καθηγητές των παιδαγωγικών ομάδων των σχολείων, αλλά και μια πολύτιμη, αξέχαστη, βιωματική εμπειρία.
Στόχος η εκπαίδευση, η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση καθώς και η ενεργοποίηση των μαθητών στην κατεύθυνση και διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και όχι μόνο.
Οι μαθητές κατά την τριήμερη παραμονή τους ενημερώθηκαν για την πολύπλευρη και άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία του τόπου .
Ανακάλυψαν έναν νέο κόσμο μέσα από τις στοές εξόρυξης και την εικονική επεξεργασία των μεταλλευμάτων στην οποία συμμετείχαν ,κατανοώντας πλήρως τις συνθήκες ζωής (ειδικοί οικισμοί εργατών, μηχανικών) και εργασίας των μεταλλωρύχων (στοές σε μεγάλο βάθος, ανήλιες με δύσκολο εξαερισμό μέσω ειδικών για τον σκοπό πηγαδιών).
Προβληματίστηκαν για την ζημιά που συνεχίζουν να κάνουν τα μεταλλευτικά απόβλητα (σκουριά- εκβολάδες) στην παραλία της Λαυρεωτικής χερσονήσου. Θαύμασαν τις εγκαταστάσεις των αρχαίων ορυχείων και την σοφία με την οποία οι αρχαίοι Έλληνες κάτοικοι της Λαυρεωτικής εκμεταλλεύτηκαν το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής για την λειτουργία τους ,χωρίς να προκαλέσουν καταστροφή στην γύρω φύση. Περιδιάβηκαν στις εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστασίου (κάμινο τήξης σκληρού μολύβδου, ενδιαφέρουσα γερανογέφυρα ?δικτύωμα σταθμό παραγωγής γκαζιού, μονάδα φρύξης , αποθήκες κοκ και πρώτων υλών, κτίρια παραγωγής αργύρου, οξειδίων, λιθάργυρου, μίνιου και αρσενικού) και με θλίψη είδαν ειδικό εξοπλισμό, ακριβό για την εποχή, να καταστρέφεται παραδομένο στην φθορά του χρόνου.
Θαυμάσανε τα διάσημα νεοκλασικά κτίρια του Λαυρίου (την αγορά, το ορυκτολογικό μουσείο, το κτίριο του Δημαρχείου, το ρολόι) αλλά και το πανέμορφο δάσος από φοίνικες του οικισμού των μεταλλωρύχων που φθίνει από αρρώστιες με το πέρασμα του χρόνου.
Κατασκεύασαν με πηλό σε εργαστήριο «ασημένιο» τετράδραχμο, με την Γλαύκα να στέκεται πάνω σε κλαδί ελιάς, μ' ένα κλωνάρι επάνω αριστερά και "ΑΘΕ" εμπρός και η Αθηνά να φοράει διακοσμημένη περικεφαλαία, (454 - 449 π.Χ). Είχαν επίσης την ευκαιρία να δουν μέσα από το μικροσκόπιο τούς κρυστάλλους των διαφόρων πετρωμάτων, το θαύμα αυτό της φύσης το μοναδικό.
Επισκέφτηκαν το Σούνιο απλά για τουριστικούς λόγους μιας και εξασφαλίστηκε λίγος χρόνος Αφήσαμε το Πανέμορφο Λαύριο με εμπειρίες , γνώσεις και πολλούς προβληματισμούς??.
Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί
- Καλκάνη Ασημένια
- Αρδανιώτης Χρήστος